1 Buçuk Milyon Kişiye Hizmet Veren Outgoing Turizmi Zor Günler Geçiriyor
TÜRSAB’IN İVEDİLİKLE ADIMLARI ATMASINI İSTİYORUZ
Ülkemizde büyük bir pazara sahip olan outgoing turizmi zor günler geçiriyor. Başta vize işlem ve randevu süreleri olmak üzere, havayollarının ileri tarihli yer opsiyonu sunmaması nedeniyle sektörün daralmaya başladığını belirten Elissa Tur'un Kurucusu ve Genel Koordinatörü Engin Mutlu, TÜRSAB’a adım atma çağrısında bulundu. TÜRSAB’ın sadece sosyal medyadan tepki göstererek etkileşim kurmaya çalıştığını söyleyen Mutlu, “Sorunlar bu şekilde çözüme kavuşmaz. Gerekli makamlara yoğun ve samimi ilişki kurarak ancak çözüme kavuşabilir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de yılda yaklaşık 1 buçuk milyon kişi outgoing turizmi kapsamında paket tur satın alarak yurt dışına seyahat ediyor. Paket turlar hem seyahat edenler ve hem de hizmet sunanlar için sağlamış olduğu faydalar nedeniyle seyahat ve turizm sektörünü etkileyen en büyük etkenlerden birisi konumunda bulunuyor.
Küresel olarak yaşanan pandemi krizi, siyasal gelişmeler ve daha birçok konu, büyük bir sektör olan outgoing turizmini de derinden etkilemeyi sürdürüyor. Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Elissa Tur'un Kurucusu ve Genel Koordinatörü Engin Mutlu, çözüm bekleyen konuları ve sektörün taleplerini aktardı.
“ORTAK BİR ÇALIŞMA YAPILMALI”
Outgoing turizmini en çok etkiyen konuların başında vize randevu ve vize işlem sürelerinin olduğunu belirten Engin Mutlu, “Turizm alanında faaliyet gösteren STK ve kuruluşlar bu durumun çözümü için hareket ederek Turizm ve Dışişleri Bakanlıklarıyla görüşüp ortak bir çalışma yapmalı. Konsolosluklarla görüşülüp, sorunlarımızın iletilmesi ve çözüme kavuşturulması bizler için büyük önem taşıyor.” dedi.
“HAVAYOLLARI İLERİ TARİHLİ YER OPSİYONU SUNMAK İSTEMİYOR”
Havayollarının da ileri tarihli yer opsiyonu yapmamalarının pazar payını küçülttüğünü belirten Mutlu, “Havayolları son dakika satışlarını daha kazançlı gördüğü için gruplara ticari olarak uygun fiyat opsiyonu sunmak istemiyor. Bu durum da bizim gibi tur operatörlerin uygun fiyatlı paket tur yapamamasına neden oluyor. Dolayısıyla yurt dışı turuna çıkacak misafirlerimizin yüksek fiyatlardan dolayı tura çıkmalarına sebep oluyor. Geçmişte tur operatörleri koltukları havayollarından erken aldığında avantaj sağlandığı için risk alıp koltuk garantisine girebiliyorlardı. Şimdi hiç bir şekilde avantaj sağlamadığı için koltuk garantisine girilmiyor. Bu durum havayolu ve acentaların ilişkilerini sekteye uğratmakla birlikte pazar payının da daralmasına yol açıyor.” şeklinde konuştu.
“TÜRSAB’IN İVEDİLİKLE ADIMLARI ATMASINI İSTİYORUZ”
Çözüm için STK ve benzeri kurumların yanı sıra turizm sektörünün en köklü kurumlarından TÜRSAB’ın da acilen harekete geçmesi gerektiğini belirten Mutlu, “TÜRSAB’ın sektörümüzü ilgilendiren bu tür süreçlerin her yerinde olmasını istiyoruz. TÜRSAB tarafından ilgili makamlarla görüşülüp gerekli adımların ivedikle atılmasını talep ediyoruz. Ancak gördüğümüz kadarıyla sadece sosyal medyadan tepki göstererek etkileşim kurmaya çalışıyorlar. Sorunlar bu şekilde çözüme kavuşmaz. Gerekli makamlara yoğun ve samimi ilişki kurarak ancak çözüme kavuşabilir.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı