Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hamlesi adım adım ilerliyor
Kırsal kalkınma hamleleri ile Antalya’da tarımsal ürün çeşitliliğini arttırılmasına destek sunan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kadın dayanışma kooperatifleriyle işbirliğini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, altın bitki olarak bilinen safranı kadın kooperatifleri aracılığıyla Elmalı’da toprakla buluşturdu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nün temin ettiği safran soğanı tohumlarının ekimi Elmalı Çukurelma ve Yakaçiftlik Mahallelerinde gerçekleşti. Toprak Ana ve Yedirenk Sosyal Dayanışma Üretim ve İşletme Kadın Kooperatifleri ile birlikte gerçekleştirilen proje ile safran bitkisinin bölge halkına ve kadın üreticilere ek gelir sağlaması hedefleniyor. Elmalı Belediyesi’nin de destekleriyle tahsis edilen iki dekar tarım alanına safran soğanı ekimi yapan kadın üreticiler Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu eğitimler ve desteklerden en verimli şekilde yararlandıklarını belirterek Başkan Muhittin Böcek’e teşekkür ettiler.
BAŞKAN BÖCEK ÜRETİCİNİN YANINDA
İlçede denenen bu alternatif bitkinin üretim çalışmasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyleyen Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, üretime olan katkısından dolayı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür etti. “İnşallah güzel bir hasadımız olur ve bu bitkinin değerini bölge halkı olarak en iyi şekilde yetiştirerek veririz. Muhittin Başkanımız üretime, çiftçiye ve tarıma her alanda destek olmaya devam ediyor. Kadına, üretime ve tarıma verdiği desteklerden dolayı başkanımıza minnettarız” dedi.
BÖLGE HALKI İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Nida Kalkan da proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Safran bitkisi altın bitki olarak biliniyor ve çok değerli bir bitki. Ülkemizde özellikle Safranbolu ve Amasya bölgelerinde çok verimli bir şekilde yetiştiriliyor. Bu ürünümüzü iklim şartlarının uygun olduğunu belirlediğimiz Elmalı’da denemek istedik. Kadın kooperatiflerimizle birlikte belirlediğimiz alanlarda safran soğanlarımızın ekimini gerçekleştirdik. Verimli bir üretim gerçekleştirdiğimiz takdirde bölgede yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ekonomik değeri yüksek olduğu için bölge halkımıza iç gücü ve gelirlerini arttırmak için büyük bir fırsat olarak görüyoruz.”
İYİ BİR SONUÇ BEKLENİYOR
Toprak Ana Kadın Kooperatifi Başkanı Yıldız Öztekin ise safran soğanı desteğinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Özellikle İran ve çevre ülkelerde son derece yüksel üretimi yapılan ve iyi kazançlar elde edildiğini bildiğimiz safran bitkisinin ülkemizde de üretiminin artması gerektiğini düşünerek yola çıktık. Elmalı ilçemizin bu bitki için iyi bir yetişme alanı olabileceğini yapılan çalışmalarla gördük. Elmalımız ile safran bitkisini buluşturarak kadınlarımızın ve çiftçilerimizin çok iyi bir kazanç sağlayabileceği bir alan açmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizle gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalarda çok iyi sonuçlar alıyoruz. Çiçek oluşumlarını kontrol edeceğiz istenen sonuç alınırsa ekim alanlarımızı arttırarak yaygınlaştıracağı” diye konuştu.
KAZANCI KADINLARA DAĞITILACAK
Yedirenk Sosyal Dayanışma Üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi Başkanı Ayten İnce de, ekim öncesi kooperatife üye kadınların Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği eğitimlere katıldığını ifade ederek, “El ele vererek Antalya’mız için kadınlarımız için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üretim çalışmaları iyi sonuç verdiği takdirde ekonomik bir kazanç elde etmeyi hedefliyoruz. Elde ettiğimiz kazançları kadınlarımıza eşit bir şekilde dağıtacağız” dedi.
ÇUKURELMA SAKİNLERİ HEYECANLI
Çukurelma Mahalle Muhtarı Mustafa Kocabıyık da Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kadın kooperatiflerine teşekkür ederek, Elmalı’da safran bitkisi yetiştiriciliğinin ilk kez Çukurelma Mahallesi’nde deneniyor olmasının kendilerini heyecanlandırdığını ve gururlandırdığını ifade etti. Kocabıyık, “Mahallemizde alternatif olarak üretilebilecek safran bitkisi inşallah istenen sonucu verir. Bölgemizin gelirini artıracak bu ürünleri son derece önemsiyoruz. Safranı biz sadece isim olarak biliyorduk hiç bitkisini görmemiştik. Ekimini yaptık merakla bekliyoruz. Çiftçimize verdiği desteklerden dolayı Başkanımız Muhittin Böcek’e teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
KADINLARDAN BAŞKAN BÖCEK’E TEŞEKKÜR
Çukurelmalı üretici Saliha Alagöz ise adını duydukları ama daha önce hiç görmedikleri safran soğanlarını ilk defa ektiklerini söyledi. Safranın dikimi ve üretimi kolay bir ürüne benzediğini söyleyen Alagöz kısa sürede olumlu ve iyi sonuçlar almayı umduklarını belirtti. Alagöz, “İnşallah beklenen sonuçları alarak bölgemize ek bir gelir olarak safranı kazandırırız. Bizlere sunduğu imkan ve desteklerden dolayı Muhittin Böcek başkanımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Sağ olsun var olsun” diyerek teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı